Śląska parzybroda na żeberkach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa uwzględnioną na Liście Produktów Tradycyjnych. Jest jednogarnkową potrawą wiejską. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność była najczęściej podczas żniw lub wykopków.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki surowe: 0.5 kilograma
    - kapusta biała główka: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - żeberka: 1 kilogram
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - koperek: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - smalec: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka

Śląska parzybroda na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukać i poszatkować. Ziemniaki umyć, obrać i też pokroić w kostkę. Do wrzącej wody wrzucić świeże żeberka, opłukaną i poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki, lis\ść laurowy, koperek posiekany. Gotować aż wszystko będzie miękkie.

  • 2. Na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zagęścić nią zupę i doprawić przyprawami do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy