Śląska kopa

4.49 (146 ocen)

Pyszny słodki deser i mocno alkoholowy

Składniki:

  • - 400 g kokosanek
    - 400-500 g mieszanych owoców z puszki
    - 150 ml wódki
    - 100-150ml syropu z owoców
    - 2 łyżki rodzynek
    - 400 ml śmietana 30 %
    - 2 op. śmietanfixu
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śląska kopa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy 2 łyżkami wódki i odstawiamy. Kokosanki rozdrabniamy, zalewamy pozostałą wódką i syropem(ilość taka, aby powstała masa nie była rzadka). Masę kokosową wykładamy do pucharków, przykrywamy warstwą owoców, posypujemy namoczonymi rodzynkami. Ponownie układamy masę kokosową i owoce. Ubijamy śmietanę z śmietanfixem i dodajemy na wierzch deseru. Jeżeli mamy większe pucharki można przygotować kilka warstw lub układać na talerzu w kształcie kopy.

Porady

W wersji dla dzieci zamiast wódki dajemy więcej syropu lub dodatkowo jakiś sok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować