Ciasto Skuteczny Adwokat (nigdy nie zawodzi)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest nie tylko zwykłym ciastem ale nadaje się też na wyjątkowe okazje, gdyż wygląda bardzo efektownie i smakuje wyśmienicie. Jeśli macie szczelną tortownicę nie ma opcji żeby Wam się nie udało.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki wody
    70 g mąki
    90 g cukru
    30-40 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę adwokatowo-śmietanową:
    100 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    350 ml likieru adwokatowego
    1 duże opakowanie żelatyny
    500 ml śmietany kremówki (30%)
    Składniki na polewę:,
    150 ml likieru adwokatowego
    3 łyżeczki żelatyny
    DODATKOWO:,
    2 opakowania rurek oblanych do połowy czekoladą,
    opcjonalnie ozdoby wg uznania np czekoladowe serduszka, literki, cukrowe kryształki itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto skuteczny adwokat (nigdy nie zawodzi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20 minut.
    Wyjąć, ostudzić i nie przejmować się, że biszkopt jest niski.
    2. Ułożyć wzdłuż brzegu tortownicy rurki na zmianę - raz czekoladą do góry, raz do dołu.
    3. Masa adwokatowo-śmietanowa: Masło rozpuścić i przestudzić, następnie wymieszać z cukrem pudrem na gładką masę i dodać 350 ml likieru adwokatowego.
    4. Żelatynę wsypać do małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia (nie gotować).
    5. Ubić szybko śmietanę na sztywno. Do żelatyny wlać masę adwokatową, dokładnie wymieszać, po czym szybko, ale delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Jeżeli masa jest bardzo płynna, wstawić na około 5-10 minut do lodówki, po tym czasie lekko przemieszać. Wyłożyć masę na biszkopt, rozprowadzając tak żeby w około ciastek przy brzegu była troszkę wyżej i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około pól godziny.
    6. Polewa: Rozpuścić żelatynę w małej ilości wody, wymieszać z pozostałym likierem adwokatowym i wylać na wierzch masy adwokatowo-śmietanowej. Odczekać ok 2 minut do czasu kiedy polewa zaczyna odrobinę gęstnąć ale jeszcze nie całkowicie i przyozdabiamy aby elementy dekoracyjne "zatopić" odrobinę z polewie.
    7.Ciasto można przyozdobić wg własnego uznania gotowymi elementami z czekolady (np. serduszkami) lub perełkami cukrowymi, bądź innymi elementami dekoracyjnymi. Można je pozostawić także bez przyozdobienia. Smacznego 

Porady

Ciasto to równie dobrze można zamiast z likierem adwokatowym zrobić z likierem kawowym, jest tak samo pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować