SKUBANIEC Z OWOCAMI

4.5 (159 ocen)

  • 15 min

szybki pomysł na deser

  • 15 min

Składniki:


  • 1/2 kg mąki
    30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
    5 jajek
    5 łyżek cukru pudru
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1.5 kg dowolnych owoców (truskawek wiśni rabarbaru jagód jabłek itd. )

Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki

Skubaniec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kruche ciasto:
    szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

    Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce możesz też dodać kilka kawałeczków z jasnego ciasta. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę.

    Piecz ciasto 40 minut w temp. 160-170°C.

Porady

do skubańca można używać różnych owoców polecam szczególnie ze startymi jabłkami i malinami. Natomiast jak ktoś nie przepada za smalcem może go zastąpić margaryną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować