Skubaniec z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kruche ciasto:
szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce możesz też dodać kilka kawałeczków z jasnego ciasta. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę.
Piecz ciasto 40 minut w temp. 160-170°C.
Porady
do skubańca można używać różnych owoców polecam szczególnie ze startymi jabłkami i malinami.
Natomiast jak ktoś nie przepada za smalcem może go zastąpić margaryną.
Komentarze