skubaniec z malinami

4.5 (172 ocen)

Pyszne, kruche ciasto

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    5 żółtek (białka zachować, gdyż będą potrzebne do bezy)
    250 g margaryny lub masła,
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Owoce:
    400 g malin
    1/2 szklanki cukru

    Beza:
    5 białek
    szczypta soli
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Skubaniec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, posiekać nożem lub pocierać koniuszkami palców, aż powstanie kruszonka. Dodac żółtka jaj, zagnieść ciasto.
  • 2. Z 2/3 ciasta odrywać drobne kawałki i rozsypywać równomiernie na natłuszczonej blaszce (można także ciasto włożyć na godzinę do zamrażarki i następnie zetrzeć na tarce). Pozostałe ciasto włożyć do lodówki. Maliny wcześniej zasypane cukrem ułozyć na cieście.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera, stopniowo wsypywać cukier i mąkę ziemniaczaną cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej piany. Pianę rozprowadzić równomiernie na warstwie malin. Z odłożonego do lodówki ciasta, utworzyć kruszonkę. Rozsypać równomiernie na pianie z białek. Piec 1 godzinę w 170 stopniach.

Porady

możemy wykorzystać inne owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować