Kruche ciasto:
5 żółtek (białka zachować, gdyż będą potrzebne do bezy)
250 g margaryny lub masła,
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Skubaniec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, posiekać nożem lub pocierać koniuszkami palców, aż powstanie kruszonka. Dodac żółtka jaj, zagnieść ciasto.
2.Z 2/3 ciasta odrywać drobne kawałki i rozsypywać równomiernie na natłuszczonej blaszce (można także ciasto włożyć na godzinę do zamrażarki i następnie zetrzeć na tarce). Pozostałe ciasto włożyć do lodówki. Maliny wcześniej zasypane cukrem ułozyć na cieście.
3.Białka ubić na sztywną pianę przy pomocy miksera, stopniowo wsypywać cukier i mąkę ziemniaczaną cały czas ubijając, aż do uzyskania lśniącej piany. Pianę rozprowadzić równomiernie na warstwie malin. Z odłożonego do lodówki ciasta, utworzyć kruszonkę. Rozsypać równomiernie na pianie z białek. Piec 1 godzinę w 170 stopniach.
Komentarze