Skrzydełka z ryżem

0 (0 ocen)

  • 5 min

Potrawa nie wymagająca nakładu pracy, szybka w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczna.

  • 5 min

Składniki:

  • 1kg skrzydełek
    1 szkl. ryżu
    2 szkl. wody
    kilka pomidorków
    szczypiorek
    sól morska gruboziarnista
    pieprz świeżo mielony

Skrzydełka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć osuszyć, papierową ściereczką. Patelnię (koniecznie z pokrywą) rozgrzać, oprószyć płaską łyżeczką soli morskiej i układać skrzydełka posypane solą i pieprzem. Natychmiast przykryć pokrywką. Po minucie przenieś patelnię na najmniejszy płomień i tak gotować przez 1 godzinie.
    Po tym czasie powstała woda wyparuje a skrzydełka zarumienią się w własnym tłuszczu. Obracamy je i rumienimy z drugiej strony.
    Skrzydełka przesuwamy na jeden bok patelni na drugi wsypujemy ryż. Podsmażamy przez minutę i zalewamy wodą. Zagotowujemy doprawiamy solą do smaku, przykrywamy pokrywą, minimalizujemy płomień, gotujemy przez 15min.
    Na talerz układamy pomidorki ze szczypiorkiem, skrzydełka i ryż.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy