Skrzydełka z rękawa

4.5 (189 ocen)

Pieczone skrzydełka w wytrawnym sosie.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka (łącznie 600g)

    Do natarcia mięsa (ilość wg uznania):
    papryka słodka mielona
    pieprz cytrynowy
    sól

    Sos:
    2 duże jabłka ze skórką, bez gniazd nasiennych (łącznie 250g)
    120 g pora
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki wina czerwonego wytrawnego
    2 łyżki oleju
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki musztardy stołowej
    1 łyżka miodu
    1 łyżka bazylii suszonej
    szczypta cynamonu
    szczypta chilli
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Sosy

Skrzydełka z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka z rękawa 1. Mięso umyć, dokładnie wytrzeć, natrzeć przyprawami (u mnie obficie). Włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • Skrzydełka z rękawa 2. Na sos jabłka pokroić w grubą kostkę, por i czosnek posiekać. Owoce i warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki sosu i ponownie wymieszać.
  • Skrzydełka z rękawa 3. Zamarynowane skrzydełka włożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć sos. Rękaw szczelnie zamknąć i delikatnie przemieszać zawartość. Przełożyć do formy do pieczenia.
  • Skrzydełka z rękawa 4. Piec 50 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować