Ten przepis moja mama przywiozła od swojej koleżanki- Pani Marysi.Mam nadzieję , że ten przepis przekona wszystkich ,którzy nie lubią łączyć owoców z mięsem.
2 godz. 20 min
Składniki:
2 kg skrzydełek
4-5 cebul
2 świeże papryki
puszka ananasa
kilka ząbków czosnku
keczup pikantny (ok. 350-500g)
łyżkę koncentratu pomidorowego
makaron świderki lub rurki (najlepiej trójkolorowy)
3 jajka
niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
olej do smażenia
Skrzydełka wg przepisu pani marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka obsypać przyprawą i zostawić na 2h.
2.Skrzydełka:
Z mąki i jajek zrobić panierkę( konsystencja jak na ciasto naleśnikowe), obtoczyć skrzydełka i smażyć na złoty kolor.
Usmażone skrzydełka wyłożyć na blachę lub naczynie żaroodporne.
3.Sos:
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i dusimy na odrobinie oleju.
Gdy cebula zrobi się szklista dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy pozostałym po ananasie sokiem. Dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Na wyłożone wcześniej na blachę mięso wlewamy przygotowany sos i pieczemy ok 1 godziny. W międzyczasie gotujemy makaron.
5.Na ugotowany makaron wykładamy skrzydełka wraz z sosem.
Smacznego!
Komentarze