Skrzydełka w zalewie octowej

4.43 (198 ocen)

  • 12 godz.

Przystawka z drobiu na zimno .

  • 12 godz.

Składniki:

  • 1. 1kg skrzydełek,
    2. 3/4 szklanki cukru,
    3. 1 szklanka octu,
    4. 1 łyżka soli,
    5. 5 szklanek wody,
    6. 3 średnie cebule,
    7. liść laurowy ( do smaku),
    8. ziele angielskie ( do smaku),
    9. ziarnka czarnego pieprzu ( do smaku),
    10. sól, pieprz, ostra papryka mielona (według uznania),
    11. margaryna do smażenia ,
    12. 6 łyżki mąki pszennej,
    13. 2 marchewki,
Wystaw ocenę:

4.43 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Skrzydełka w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Skrzydełka ugotować, uważać żeby nie rozgotować, dodać przyprawy ( przyprawy według uznania), marchew. Ostudzić, zimne obtoczyć w mące i obsmażyć.
    2. 3 średnie cebule obrać, pokroić w piórka.
    3. Przygotować zalewę:
    1 szklanka octu, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżka soli, 5 szklanek wody, liść laurowy, ziele angielskie, ziarnka pieprzu prawdziwego ( zalewę zagotować.
    4 . W salaterce układamy skrzydełka, na skrzydełka pokrojoną w piórka surową cebulę, pokrojoną marchewkę i zalewamy gorącą zalewą.
    5. Odstawiamy do ostudzenia. Zimną potrawę wstawiamy na 12 godz. do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Ocet Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować