Skrzydełka w sosie chałwowym z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć i osuszyć.
2.W naczyniu żaroodpornym lub patelni rozgrzać masło.
3.Wrzucić skrzydełka i smażyć około 30 minut na wolnym ogniu, dolewając co jakiś czas niewielką ilość wody i dodając masło.
4.W garnuszku wymieszać tahini z miodem.
5.Gdy skrzydełka się zrumienią dolać do nich około 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia.
6.Dodać przygotowany sos (tahini z miodem) i mieszać całość przez około 1 minutę, a w między czasie dodać łyżkę jogurtu. Uważać, aby sos się nie przypalił.
7.Skrzydełka zdjąć z ognia, przełożyć na talerz, polać sosem, udekorować cząstkami mandarynek i posypać natką pietruszki.
Komentarze