skrzydełka w sosie chałwowym z mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

danie to podpatrzyłam u mojej koleżanki w Macedonii - smak jest niepowtarzalny

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
    2 łyżki pasty sezamowej tahini
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    masło klarowane do smażenia
    2 mandarynki
    suszona natka pietruszki

Skrzydełka w sosie chałwowym z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć i osuszyć.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym lub patelni rozgrzać masło.
  • 3. Wrzucić skrzydełka i smażyć około 30 minut na wolnym ogniu, dolewając co jakiś czas niewielką ilość wody i dodając masło.
  • 4. W garnuszku wymieszać tahini z miodem.
  • 5. Gdy skrzydełka się zrumienią dolać do nich około 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia.
  • 6. Dodać przygotowany sos (tahini z miodem) i mieszać całość przez około 1 minutę, a w między czasie dodać łyżkę jogurtu. Uważać, aby sos się nie przypalił.
  • 7. Skrzydełka zdjąć z ognia, przełożyć na talerz, polać sosem, udekorować cząstkami mandarynek i posypać natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy