Skrzydełka w galaretce

0 (0 ocen)

Preferuję potrawy własnego wyrobu, jakich w sklepie nie sposób kupić. Skrzydełka w tej postaci są świetną przystawką, ale bardzo dobrze się komponują również jako danie główne z ciepłymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • -10 skrzydełek
    -25 g żelatyny
    -ziele angielskie, liść laurowy
    -vegeta
    -natka pietruszki, koperek, marchew
    -woda

Skrzydełka w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, obcinamy lotki, układamy w garnku. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do skrzydełek. Zalewamy wodą. Gdy się zagotują zbieramy szum, wrzucamy 3 ziela i 2 liście; doprawiamy do smaku vegetą. Wywar musi być dość słony. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. W głębokim naczyniu układamy ugotowane skrzydełka a do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Zalewamy skrzydełka, na wierzch ozdabiamy natką i koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-01vhc8i