Skrzydełka w burbonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy i zalewamy marynatą przygotowaną z maślanki, burbonu i octu. Odstawiamy w chłodnie miejsce na godzinę.
2.Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Mięso płuczemy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 25- 35 minut.
3.Do rondelka wlewamy melasę, burbon i przecier pomidorowy. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 5 minut. Dodajemy chilli i musztardę, gotujemy kolejne 2 minuty.
4.Skrzydełka polewamy sosem z burbonu i wstawiamy pod grill w piekarniku. Podpiekamy aż się ładnie zrumienią. Podajemy z resztą sosu, frytkami i zieloną sałatą.
Komentarze