Skrzydełka w burbonie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczyste skrzydełka w sosie z burbonu

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka: 1 kilogram
    MARYNATA:
    - burbon: 200 mililitrów
    - ocet jabłkowy: 2 łyżki
    - maślanka: 300 mililitrów
    SOS:
    - burbon: 150 mililitrów
    - melasa: 50 mililitrów
    - przecier pomidorowy: 150 mililitrów
    - sos chilli: 2 łyżki
    - słodka musztarda: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka w burbonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy i zalewamy marynatą przygotowaną z maślanki, burbonu i octu. Odstawiamy w chłodnie miejsce na godzinę.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Mięso płuczemy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 25- 35 minut.
  • 3. Do rondelka wlewamy melasę, burbon i przecier pomidorowy. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 5 minut. Dodajemy chilli i musztardę, gotujemy kolejne 2 minuty.
  • 4. Skrzydełka polewamy sosem z burbonu i wstawiamy pod grill w piekarniku. Podpiekamy aż się ładnie zrumienią. Podajemy z resztą sosu, frytkami i zieloną sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować