• Skrzydełka po żydowsku

    Autor: Anna Romanowicz, Białystok

  • W latach 50. jadłam supersmaczne żydowskie danie, ale po latach zapomniałam, jak się je robi. W 2003 r. miałam szczęście spotkać Żydów, którzy robili tę potrawę na niedzielny obiad i zdobyłam przepis.

  • Składniki

    ● 15-16 skrzydełek
    Farsz: 75 dag mielonego mięsa z indyka
    ● 25 dag wątróbki drobiowej
    ● 2 jajka
    ● 1/2 bułki
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. kaszy manny
    ● 1/4 szklanki orzechów włoskich
    ● 1/4 szkl. rodzynek
    ● 1/2 czerwonej papryki
    ● 6 pieczarek
    ● pęczek koperku
    ● 6 ząbków czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    Okrasa: 2 łyżki miodu
    ● 2 łyżki wody
    ● 2 łyżki sosu sojowego
    ● 1/4 szkl. sezamu wymieszanego z płatkami migdałów

  • Sposób przygotowania

    1.
    Skrzydełka po żydowsku - krok 1

    Obcinamy pierwsze najkrótsze ramionko. Wchodzimy palcem pod skórę skrzydełka z trzeciego do drugiego ramionka. Skrzydełka solimy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

    2.
    Skrzydełka po żydowsku - krok 2

    Bułkę zalewamy mlekiem. Z białek ubijamy pianę. Wątróbkę kroimy w kostkę, orzechy i koperek siekamy, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy kaszę manną,rodzynki, odciśniętą bułkę, pianę z jaj i żółtka. Wyrabiamy.

    3.
    Skrzydełka po żydowsku - krok 3

    Skrzydełka nadziewamy farszem od trzeciego do drugiego ramionka. Układamy na blasze jedno na drugim. Pędzelek maczamy w okrasie (mieszamy podane składniki) i smarujemy skrzydełka. Posypujemy sezamem z migdałami. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 °C. Podajemy z purée z ziemniaków i groszku oraz marchewką duszoną z rodzynkami i słodką śmietanką.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    z_roznych_stron_swiata, kuchnia żydowska
  • 1 komentarz
    • Gość
      2014-03-08T21:32:02+01:00 gość IP: 89.230.*.*
      Wszystko dobrze, ale jest mały problem: w kuchni żydowskiej obowiązuje zasada niełączenia produktów mlecznych z mięsnymi. Nie do pomyślenia byłoby więc moczenie bułki w mleku, skoro ma być dodana do farszu z mięsem, choćby drobiowym...

Autor: Anna Romanowicz, Białystok

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-27T19:51:03+02:00

563 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_12-2008

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »