• 2 kg drobiowych skrzydełek
• 40 dag płynnego miodu
• 4 ząbki czosnku
• Warzywna przyprawa do drobiu
• Sól
• Po łyżeczce cynamonu, pieprzu i słodkiej papryki
• ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
• Duża szczypta imbiru
• Po szklance keczupu pikantnego oraz łagodnego
• 2 łyżki sosu sojowego
• Kilka papryczek chili do dekoracji
Skrzydełka po diabelsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Skrzydełka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie z każdego odetnij końcówkę.
• Czosnek przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, dodaj przyprawę do drobiu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowana mieszanką natrzyj dokładnie skrzydełka z każdej strony.
• Do rondelka wlej miód, dodaj cynamon, paprykę słodką, pieprz, pieprz kajeński, imbir, oba rodzaje keczupu oraz sos sojowy i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, powoli doprowadzając do wrzenia. Każde skrzydełko osobno zanurz w sosie i odłóż na półmisek, by zastygł.
• Skrzydełka ułóż w żaroodpornym naczyniu, wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 25 minut.
• Mięso przełóż na półmisek i udekoruj papryczkami chi lii.
• Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub świeżym jasnym pieczywem.
Komentarze