Skrzydełka panierowane w płatkach

0 (0 ocen)

  • 25 min

. Jestem pewna że, jeśli skusicie się pierwszy raz je zrobić, na pewno zagoszczą w Waszym menu na dużej, tak właśnie było i w Naszym przypadku.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1. 15 skrzydełek
    2. 3 szklanki płatków
    3. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    4. 2 łyżeczki pieprzy cayenne
    5. 3 łyżeczki ostrej papryki
    6. 2 łyżeczki słodkiej papryki
    7. 2 małe papryczki chili
    8. 2 liście laurowe
    9. 4 ziela angielskie
    10. 3 ząbki czosnku
    11. Olej do smażenia
    Ciasto:
    12. 1 szklanka mąki pszennej
    13. 1 szklanka mleka
    14. Jajko
    15. Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Skrzydełka panierowane w płatkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka panierowane w płatkach 1. Skrzydełka dokładnie myjemy, przecinamy w stawie tak aby uzyskać trzy pojedyncze części, lotkę wyrzucamy. Gotujemy je do miękkości w wodzie z pieprzem cayenne, 2 łyżeczkami ostrej papryki, słodka papryką, papryczkami chili, liściem laurowym, czosnkiem (lekko rozgniecionym) oraz zielem angielskim do miękkości (około 15 minut). Ugotowane skrzydełka odsączamy. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, tworząc jednolitą masę. Do osobnej miski wrzucamy płatki kukurydziane(które delikatnie kruszymy) dorzucamy mąkę ziemniaczaną oraz jedną łyżeczkę ostrej papryki. Dokładnie mieszamy suche składniki. Następnie każdy kawałek skrzydełka moczymy w cieście oraz w mieszance z płatków (można docisnąć aby idealnie obkleiły mięso), smażymy je na głębokim oleju przez około 3 minut (aż skrzydełka się zarumienią). Serwujemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować