Mam 34 lata. Bardzo lubię gotować i dlatego dużo czasu spędzam w kuchni. Do chrupiącychskrzydełek z ryżem wystarczy tylko podać dowolną surówkę i pyszny obiad gotowy.
Skrzydełka na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka myjemy i osuszamy.
Przyprawy wsypujemy do
miski (czosnek miażdżymy
w prasce), wlewamy 2 łyżki oleju
i mieszamy. Skrzydełka smarujemy
marynatą i zostawiamy
w misce, przykrywamy folią. Odstawiamy
na 2 godziny.
2.Surowy ryż wsypujemy na
blachę, na wierzch wykładamy
pokrojone w plastry cebule,
a następnie skrzydełka.
3.Przygotowujemy sos: masło
rozpuszczamy na wolnym ogniu,
dokładnie mieszamy z posiekanym czosnkiem, vegetą, pieprzem,
papryką, cukrem i keczupem,
wlewamy wodę.
4.Skrzydełka zalewamy sosem.
Blachę wkładamy do gorącego
piekarnika (ok. 200 °C) i pieczemy
1 godz. 20 minut.
Komentarze