Skrzydełka na pierzynce

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Na co dzień opiekuję się 2-letnim wnuczkiem Bartusiem. Posiłki gotuję dla niego, siebie i męża. Częstoteż goszczę córkę z zięciem.

Składniki:

  • ● 1,5 kg skrzydełek drobiowych
    ● 1,5 szklanki ryżu
    ● 1 pietruszka
    ● 2 marchewki
    ● 1 mały por
    ● 1,5 op. przyprawy do kurczaka
    ● 1 duże op. śmietany 18-proc.
    ● 2 szklanki wody
    ● 2 łyżeczki jarzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka na pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy, oczyszczamy i zalewamy marynatą
    przygotowaną ze śmietany i przyprawy do kurczaka.
    Odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.
  • 2. Warzywa myjemy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na
    tarce, pora kroimy w paski. Warzywa mieszamy z ryżem,
    jarzynką i wodą, wykładamy
    na blachę. Układamy na nich
    skrzydełka i polewamy marynatą.
    Przykrywamy folią
    aluminiową.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika
    rozgrzanego do 200 °C. Po
    40 minutach odkrywamy
    i pieczemy ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować