Skrzydełka kurze z bananem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Długo nie mogłam się przekonać do potraw mięsnych z owocami. Aż do czasu gdy spróbowałam toprzepyszne danie.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek
    czerwona papryka
    3 ząbki czosnku
    łodyga selera naciowego
    3 pomidory
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    sól
    cukier
    cebula
    banan
    łyżeczka oregano
    6 łyżek oliwy z oliwek lub 6 łyżek oleju

Skrzydełka kurze z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka kurze z bananem 1. Skrzydełka myjemy, osuszamy i solimy. Cebulę i czosnek siekamy. Miąższ papryki kroimy w kostkę, selera drobno. Z pomidorów zdejmujemy skórkę,
    miąższ rozdrabniamy. Banana kroimy w kostkę.
  • Skrzydełka kurze z bananem 2. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę, pomidory, selera i na końcu banana. Doprawiamy do smaku. Dusimy 20 minut na
    małym ogniu pod przykryciem.
  • Skrzydełka kurze z bananem 3. W żaroodpornym naczyniu układamy skrzydełka, a na nich warzywa. Pieczemy pod przykryciem 40 minut w temperaturze 190 °C. Na 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skrzydełka się zrumieniły.

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy