Przepyszne skrzydełka z niespodzianką w środku. Na zewnątrz chrupiąca skórka, a wewnątrz pyszna śliwka. Gorąco polecam! Świetne na grilla i do piekarnika :)
50 min
Składniki:
skrzydełka
śliwki suszone - po 1 na każde skrzydełko
cienkiutki plasterek boczku - po 1 na każde skrzydełko
sól
ostra papryka
Skrzydełka boczkiem otulone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka czyścimy, myjemy, osuszamy. Z każdego odcinamy tzw. lotkę
2.Solimy i sypiemy ostrą papryką. Wcieramy dokładnie w mięso.
3.Do środka każdego skrzydełka wkładamy suszoną śliwkę, a następnie owijamy w boczek.
4.Za pomocą wykałaczki spinamy koniec boczku, aby w trakcie pieczenia nie rozwinął się
5.Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekamy tak długo aż skrzydełka nabiorą pięknej brązowej barwy. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać skrzydełka powstałym wywarem.
Komentarze