Skrzydełka boczkiem otulone

4.51 (180 ocen)

  • 50 min

Przepyszne skrzydełka z niespodzianką w środku. Na zewnątrz chrupiąca skórka, a wewnątrz pyszna śliwka. Gorąco polecam! Świetne na grilla i do piekarnika :)

  • 50 min

Składniki:

  • skrzydełka
    śliwki suszone - po 1 na każde skrzydełko
    cienkiutki plasterek boczku - po 1 na każde skrzydełko
    sól
    ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka boczkiem otulone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skrzydełka 1. Skrzydełka czyścimy, myjemy, osuszamy. Z każdego odcinamy tzw. lotkę
  • skrzydelka 2. Solimy i sypiemy ostrą papryką. Wcieramy dokładnie w mięso.
  • skrzydełka 3. Do środka każdego skrzydełka wkładamy suszoną śliwkę, a następnie owijamy w boczek.
  • skrzydeła 4. Za pomocą wykałaczki spinamy koniec boczku, aby w trakcie pieczenia nie rozwinął się
  • skrzydełka 5. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i zapiekamy tak długo aż skrzydełka nabiorą pięknej brązowej barwy. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać skrzydełka powstałym wywarem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować