Miniaturkowa chrupiąca przystawka z nadzieniem pieczarkowym. Mój syn zapytany o nazwę dla tej przystawki powiedział:" no przecież widać, że to są skrętki":)
Skrętki z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z drożdży cukru, 2 łyżek mleka i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki:sól, jaja, masło, mleko i na końcu mąkę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodziło od rąk. W razie potrzeby dodać 1-2 łyzki mąki.Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm.
Szklanką wykrawamy kólka. Ostrym nożem przecinamy krążki ok 5 mm od brzegu, zostawiając nie nacięte miejsca po bokach.Na środek wykładamy łyżeczkę farszu.Przekładamy brzegi na przeciwną stronę. Smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem.
2.Farsz:
pieczarki myjemy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Ser także ścieramy.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy.
3.Zawinięte skrętki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia w 160 stopniach około 15 minut.
Komentarze