Skrętki z pieczarkami i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miniaturkowa chrupiąca przystawka z nadzieniem pieczarkowym. Mój syn zapytany o nazwę dla tej przystawki powiedział:" no przecież widać, że to są skrętki":)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jaja,
    3 dkg drożdży,
    1/2 łyżeczki soli,
    0,5 kg mąki pszennej,
    1 szklanka cieplego mleka,
    70 g roztopionego masła,
    szczypta cukru

    Nadzienie:
    30-40 dkg pieczarek,
    15 dkg sera żółtego,
    sól, pieprz,przyprawa do pizzy.

    Dodatkowo:
    siemię lniane do posypania,
    2 łyżki mleka do smarowania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Skrętki z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skladanie 1. Ciasto:
    Z drożdży cukru, 2 łyżek mleka i łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut.
    Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki:sól, jaja, masło, mleko i na końcu mąkę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodziło od rąk. W razie potrzeby dodać 1-2 łyzki mąki.Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut.
    Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm.
    Szklanką wykrawamy kólka. Ostrym nożem przecinamy krążki ok 5 mm od brzegu, zostawiając nie nacięte miejsca po bokach.Na środek wykładamy łyżeczkę farszu.Przekładamy brzegi na przeciwną stronę. Smarujemy mlekiem, posypujemy siemieniem.
  • 2. Farsz:
    pieczarki myjemy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Ser także ścieramy.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy.
  • przed pieczeniem 3. Zawinięte skrętki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia w 160 stopniach około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować