Drożdżowe świderki z czarnuszką

5 (1 ocen)

  • 30 min

Pyszne słone paluszki z mozzarellą i czarnuszką.

  • 30 min

Składniki:

  • Na ok. 16 długich paluchów
    Ciasto
    30 dag mąki
    2-3 dag drożdży
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    szczypta soli
    5 dag smalcu

    czarnuszka
    starty ser mozzarella
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe świderki z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1saa3xb 1. Mleko lekko podgrzać.
    Do drożdży dodać trochę mleka, rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia.
    Smalec rozpuścić na małym ogniu.
    Mąkę przesiać , dodać jajo, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, sól.
    Troszkę wyrobić i dodać ciepły smalec.
    Teraz bardzo dobrze wyrobić.
    Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-02kv5fd 2. Ciasto dzielimy na porcje , wałkujemy w prostokąty, wycinamy paski
    ok. 3 cm.
    Paski posypujemy czarnuszką i serem, następnie skręcamy je według upodobania.
  • 3. Paluszki układamy na blaszce i pieczemy w 180 C ok. 20 minut.

Porady

Paluszki smarujemy oliwą i lekko dociskamy czarnulkę i ser .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować