Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Trochę inna wersja tradycyjnej kandyzowanej skórki pomarańczowej, bardziej aromatyczna i lekko pikantna.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szk. pokrojonych skórek pomarańczowych
    ¾ szk. cukru
    3 łyżki wody
    5 plasterków świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dodatki

Skórka pomarańczowa z imbirem w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim poobierasz pomarańcze bardzo starannie je umyj w gorącej wodzie, aby pozbyć się z nich chemicznych środków konserwujących. Następnie obierz je bardzo cienko, bez albedo /białej skórki/. Obrane skórki zalej zimną wodą i mocz przez 2 doby, zmieniając wodę 3-4 razy dziennie. Po 2 dobach moczenia skórki włóż do rondelka i zalej zimną wodą i gotuj około 10 minut. Następnie odlej wodę, skórki ostudź i pokrój w cienkie paseczki.
  • 2. Z cukru i wody ugotuj syrop, wrzuć do niego pokrojone skórki, plasterki świeżego imbiru i gotuj 10 minut na małym ogniu, stale mieszając. Odstaw z ognia i odstaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu zagotuj skórki i jeżeli są już mocno nasycone syropem, tzn. są przezroczyste, usuń imbir, a skórki przełóż do słoiczków. Jeśli nie, to ponownie gotuj skórki jeszcze przez 5-10 minut. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować