Skórka pomarańczowa w czekoladzie.

0 (0 ocen)

Delicje

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
    15 dag cukru
    2 łyżki miodu
    1/2 laski wanilii
    50 g czekolady gorzkiej

Skórka pomarańczowa w czekoladzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem.
    Powycinać ze skórki 1 cm paski.
    Skórki zalać zimną woda i gotować na małym ogniu 5 min.
    Odcedzić i czynność powtórzyć. Odcedzić i ściąć albedo (biały miąższ).
    Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, dodać miód i wanilię. Smażyć skórki na wolnym ogniu 30 min, aż będą szkliste. Odstawić na noc. Następnie smażyć 15 min. Wyjąć z syropu, osączyć, najlepiej na metalowej kratce i trochę obsuszyć.
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (można dodać 2 łyżki masła i 2 łyżki kremówki).Skórki zanurzyć w czekoladzie, ułożyć na kratce i czekać niecierpliwie, aż ta kusząca delikatność zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy