Skórka pomarańczowa.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z pewnością przyda się jako dodatek do wszelakich ciast,czy w ramach dekoracji wypieków.A dodatkowo nic ze zjedzonych pomarańczy się nie zmarnowało,wszystko zostało spożytkowane.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - skórka z 6 dorodnych pomarańczy
    - 4 łyżki cukru z górką
    - trochę wody

Skórka pomarańczowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczyszczanie skórki z białej błonki. 1. Pomarańcze,z których później będzie robiona skórka,przed zjedzeniem powinny być dokładnie umyte.Skórkę z pomarańczy w miarę starannie oczyściłam z białej błonki, usunęłam białą skórkę od wewnątrz nożem.
  • Krojenie skórki. 2. Kawałki skórki pokroiłam w kosteczkę.
  • Przekładamy skórkę do garnuszka. 3. Przełożyłam pokrojoną skórkę do garnuszka.
  • Skórka zalana wodą i zasypana cukrem. 4. Zalałam zawartość garnuszka wodą do poziomu, do którego sięgała skórka i zasypałam cukrem.
  • 5. Gotowałam na niedużym ogniu przez 1,5 godziny - aż woda się wygotowała,mieszająca od czasu do czasu.
  • 6. PO zakończeniu gotowania jeszcze ciepłą skórkę przełożyłam do słoiczka.

Porady

Gdy skórka przełożona do słoiczka wystygnie należy włożyć ją do lodówki i tam też przechowywać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy