Skórka kandyzowana

5 (187 ocen)

  • 96 godz.

Skórka kandyzowana jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Znakomicie smakuje z czekoladą własnej produkcji

  • 96 godz.

Składniki:

  • 5 kg pomarańczy
    1 kg cukru
    Woda
    kieliszyek wódki
    3 łyżki octu
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Skórka kandyzowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze należy umyć i sparzyć gorącą wodą, aby skórka dobrze odchodziła. Z obranej skórki odkrawamy nadmiar białego miąszu, nie zapominamy o tym że część miąszu należy zostawić ( ale tylko trochę) pokrojoną skórkę zalewamy wodą. Maczamy ją przez noc i na następny dzień odlewamy całość wody i dodajemy świeżą. Z doświadczenia na jeden garnek skórki należy ją maczać w dwóch garnkach przez 2 dni aby nie czuć było goryczy po przyrządzeniu. Po 2 dniach gotujemy skórkę w czystej wodzie przez półtorej godziny, odlewamy wodę dajemy nową.
    Na następny dzień odlewamy wodę i znowu gotujemy na lekkim ogniu zagotowujemy, po czym dodajemy cukru i również ją gotujemy przez godzinę lub półtorej. Na garnek skórki przypada ok. 1 kg cukru. Tak przygotowaną skórkę gotujemy przez 2 – 3 dni po trochu. W ostatnim dniu dodajemy do niej 2 łyżki octu żeby pozbyć się naturalnej goryczy, można również po dodaniu octu dodać mały kieliszek wódki na podkreślenie smaku pomarańczy. Na gorąco wkładamy
    do słoików.

Porady

Należy nie zapomnieć o tym, że pod koniec trzeba dodać ok 3 łyżek octu 10% aby zabić posmak goryczy. aby wzmocnić smak pomarańczy dodajemy kieliszek wódki. Miąsz pomarańczy można wykorzystać do produkcji dżemu, który im dłużej się gotuje z cukrem tym jest lepszy oraz przyspiesza to krystalizację dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować