Składaniec

0 (0 ocen)

Łatwe w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • BISZKOPT
    Upiec biszkopt jasny z 5 jaj

    CIASTKA
    2 żółtka ugotowane
    2 żółtka surowe
    1/4 szkl. cukru pudru
    15 dag tłuszczu
    30 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śmietana (tyle ile potrzeba do wyrobienia gładkiego ciasta)

    MASA
    1/2 litra mleka
    2 budynie waniliowe lub kokosowe
    kostka masła
    cukier do smaku
    15 dag kokosu

    DODATKI
    2 galaretki dowolnego koloru

Składaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt jasny z 5 jaj.
  • 2. CIASTKA:
    surowe żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać roztarte żółtka gotowane. Tłuszcz posiekać z mąką, dodać proszek do pieczenia i utarte żółtka. Zarobić ciasto. rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty. w każdym ciasteczku zrobić dziurkę. Piec na złoty kolor ok 15-20 min.



  • 3. MASA
    Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i kokos.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA
    Biszkopt-jedna część masy-połowa ciastek-druga część masy-reszta ciastek-zalać tężejącą galaretką.

Porady

W każdą dziurkę w ciastku można włożyć dowolny owoc. Do masy można dodać odrobinę spirytusu, będzie miała wtedy lepszy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy