Składane drożdżówki z makiem

4.5 (187 ocen)

Polecam na drugie śniadanie lub do piknikowego koszyka

Składniki:

  • 600 g mąki
    1/2 szkl mleka
    3/4 szkl śmietanki kremówki
    1 jajko
    1 żółtko
    5 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    30 g drożdży
    65 g miękkiego masła
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    8 łyżek masy makowej

    1 białko + łyżka mleka do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Składane drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajko i żółtko z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło a następnie kremówkę. Mieszając dodać drożdże i powoli mąkę z solą oraz olej. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
  • Ciasto 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych kawałków. Trzy kawałki rozwałkować na placki o średnicy 25 cm.
  • Składanie 3. Na pierwszy placek wyłożyć dwie łyżki masy makowej, rozsmarować i przykryć drugim. Rozsmarować kolejne dwie łyżki maku i przykryć trzecim plackiem.
  • Cięcie drożdżówek 4. Ostrym nożem przeciąć koło na osiem trójkątów.
  • Formowanie 5. Kolejno zawijać rogi do środka i każdy docisnąć ołówkiem.
  • Formowanie 6. Pozostałe ciasto wałkować i formować dokładnie tak samo.
  • Drożdżówki 7. Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować białkiem rozmieszanym z mlekiem i piec 15 - 18 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować