Składane drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajko i żółtko z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło a następnie kremówkę. Mieszając dodać drożdże i powoli mąkę z solą oraz olej. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych kawałków. Trzy kawałki rozwałkować na placki o średnicy 25 cm.
3.Na pierwszy placek wyłożyć dwie łyżki masy makowej, rozsmarować i przykryć drugim. Rozsmarować kolejne dwie łyżki maku i przykryć trzecim plackiem.
4.Ostrym nożem przeciąć koło na osiem trójkątów.
5.Kolejno zawijać rogi do środka i każdy docisnąć ołówkiem.
6. Pozostałe ciasto wałkować i formować dokładnie tak samo.
7.Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować białkiem rozmieszanym z mlekiem i piec 15 - 18 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze