Skarby lasu w marynacie

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Sarby lasu zamknięte w marynacie zimą idealna przekąska do wódeczki czy wędliny,korzystajmy póki są ...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg grzybów-maślaków
    1 łyżka soli
    2 cebule
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    4 łyżki cukru
    8-10 ziarenek ziela angielskiego
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    5 liści laurowych
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Skarby lasu w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy grzyby 1. Każdy gatunek warto marynować oddzielnie.Najlepiej udają się prawdziwki rydze czy maślaki.Grzyby dokładnie myjemy-maślaki obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia około 15 minut.Odcedzić na sicie. Robimy zalewę :Wszystkie składniki zalewy zagotować wg podanych proporcji,z przyprawami.
  • Zamarynowane 2. Ugotowane grzyby układamy w słoiczkach do 2/3 wysokości przekładamy je pokrojoną na piórka cebulką,zalać zalewą zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Nie należy mieszać różnych gatunków w jednym słoiczku bo będą nie smaczne. Najlepsze są te malutkie lepiej smakują i dużo lepiej wyglądają podane jako przystawka. Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować