Siódme niebo

4.5 (162 ocen)

  • 2 godz.

Idealny deser do porannej kawy, ale jak również świetny na podwieczorek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl. mąki
    1szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3łyżki kakao
    2 łyżki oleju

    Masa:
    1l. soku pomarańczowego ,,Siódme niebo"
    2 budynie wanliowe
    1 galaretka pomarańczowa


    piana:
    1 śnieżka
    1galaretka malinowa

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Sok

Siódme niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubiamy na sztywno. Żółtka ucieramy na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao-mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę 24X38 smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 25min w 180C.

    Masa: W 1,5szkl. soku rozpuszczamy budynie. Pozostały sok gotujemy, gdy się zagotuje wlewamy mieszankę budyniową cały czas mieszając by się nie przypaliło. Gdy już będzie masa gotowa wsypujemy galaretkę-wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Wylać na biszkopt.

    Piana: Bitą śmietanę ubić wg przepisu na opakowaniu. Galeretkę rozpuścić w 3/4szkl. gorącej wody. Gdy zacznie tężeć wlać do ubitej śmietany. Wymieszać. Wylać na masę.
    Następnie galaretkę truskawkową rozpuścić wg przepsu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wylać na pianę. Posypać wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować