SHORTBREAD-kruche ciastka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis znalazłam w książce ''100 najsłynniejszych wypieków świata-CIASTA''

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -450 g. masła solonego
    (można zastąpić zwykłym,+1 łyżeczkę soli)
    -300 g. cukru
    -750 g. mąki

    3 żółtka do smarowania
    cukier do posypania

Shortbread-kruche ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Zmiksować masło z cukrem i solą.Przesiać mąkę i zagnieść,rozdzielić na części.Można zafoliować i schłodzić w lodówce. (Ja za długo schłodziłam i ciężko potem wałkowało się.)
  • wykrawanie 2. Ciasto wałkować i wykrawać okrągłą foremką ciastka. Tępą stroną łopatki nacinać wzór rombów, lecz nie przecinając do końca.
  • ciastka przed pieczeniem 3. Układać na blaszki z papierem. Posmarować wymieszanym żółtkiem i posypać cukrem.
  • upieczone 4. Piec ok. 13-15 min. w 180 * w zależności od grubości ciastek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy