Shoarma z kurczaka

4.5 (186 ocen)

Oczywiście to danie jest wersją domową odbiegającą od popularnej oryginalnej bliskowschodniej shoarmy. Najpyszniejsza jest z ulubioną chrupiącą surówką. A do tego wszystkiego najlepsze będą frytki, choć z ryżem i ziemniakami z wody lub z piekarnika też smakuje dobrze.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka

    Marynata:
    sól, pieprz
    szczypta kardamonu
    szczypta pieprzu cayenne - lub wedle smaku
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    1 łyżeczka curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    szczypta gałki muszkatołowej
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Shoarma

Shoarma z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i dokładnie wymieszać. Włożyć na kilka godzin do lodówki (minimum na 2 godziny).
  • 3. Mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Podawać z frytkami, ryżem lub ziemniakami z wody, z zestawem surówek i z sosem czosnkowym.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować