shakshuka..

4.5 (165 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Shakshouka (shaqshuqa, chakchouka, شكشوكة, שקשוקה) popularne wśród krajów Afryki Północnej danie składające się z jajka smażonego w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i przypraw (kumin, kurkuma, i chilli) zwykle podawane z białym pieczywem

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    4-5 pomidorów dojrzałych ew pomidory z puszki
    Pęczek natki pietruszki
    Mały pęczek natki kolendry
    Kumin, kurkuma, chilii
    Sól, pieprz
    2-3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Shakshuka.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule drobno siekamy. Na rozgrzanej patelni przesmażyć lekko cebulkę, dodać posiekany czosnek i przyprawy, wrzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę poddusić kilka minut. .
  • 2. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Jeżeli mamy pomidory z puszki należy je dobrze odcedzić. Dodać do duszącej się papryki. Posolić i popieprzyć. Dusić około 6 min aż pomidory prawie się rozpadną i odparuje z nich nadmiar płynu. Należy uważać by nie przypalić.
  • 3. Odłożyć trochę posiekanej natki pietruszki i kolendry do posypania gotowego dania, a resztę wrzucić do pomidorów. W pomidorach zrobić tyle wgłębień ile mamy jajek, wbić w nie cale jajka, posolić lekko, przykryć pokrywką na chwile. Kiedy białko jest dobrze ścięte Shakshouka jest gotowa (żółtko powinno być w miarę płynne)
  • 4. Zdejmujemy z ognia, posypujemy natką i podajemy się na tej samej patelni na której robiliśmy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia Afrykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować