Sezamowa babka w chrupiącej skorupce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Efektowna, smaczna, wilgotna a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu babka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    3 jajka,
    1,5 szklanki cukru,
    1 szklanka oleju rzepakowego,
    ½ szklanki pasty sezamowej tahini,
    ½ szklanki zimnego mleka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Do wysmarowania i wysypania formy:
    miękka margaryna,
    ½ szklanki sezamu

Sezamowa babka w chrupiącej skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować formę do babki – wysmarować ją porządnie margaryną i wysypać sezamem.
  • 2. Przygotować ciasto:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    Dodać olej, mleko i wymieszać na najmniejszych obrotach robota.
    Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zwiększyć obroty robota na średnie. Na końcu dodać pastę sezamową i wymieszać na tych samych obrotach.
  • 3. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50 – 55 minut (do suchego patyczka).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy