Ciasto sezamek z chałwą

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pomysł na kruche placki zaczerpnięty od siostry Anastazji, chałwowy krem to moja zasługa. Ciasto wbrew pozorom nie jest takie czasochłonne. Placki można upiec wcześniej. Ciasto długo utrzymuje świeżość.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto kruche I (na blachę 23x38 cm):
    3 szkl. mąki pszennej
    25 dag margaryny
    1 łyżka smalcu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy (mały)
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    sezam:
    15 dag ziaren sezamu
    2 łyżki płynnego miodu
    10 dag margaryny
    1/4 szklanki cukru kryształu

    kokos:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    10 dag wiórek kokosowych
    1 mały słoik powideł śliwkowych

    ciasto kruche II :
    20 dag mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 dag margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    orzechy:
    20 dag grubo pokrojonych orzechów włoskich
    10 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki płynnego miodu

    masa chałwowa:
    6 żółtek
    8 łyżek cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 szkl. mleka
    40 dag masła
    50 dag chałwy waniliowej

    dodatkowo:
    2 paski czekolady (u mnie mleczna)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto sezamek z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche I: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Ciastem wykładamy wyłożone papierem do pieczenia blaszki.
  • 2. Sezam: wszystkie składniki wymieszać, zagotować i przestudzić, wyłożyć na wierzch jednego ciasta. Piec ok. 25-30 minut w temp. 160 stopni
  • 3. Kokos: białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Na koniec delikatnie wmieszać kokosy. Drugie ciasto kruche posmarować powidłami i wyłożyć kokos. Piec ok. 25-30 minut w temp. 160 stopni.
  • 4. Ciasto kruche II: z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • 5. Orzechy: wszystkie składniki wymieszać, zagotować i wystudzić. Wyłożyć na kruche ciasto II. Upiec w temp. 160 stopni ok. 25 minut.
  • 6. Masa chałwowa: 1,5 szkl. mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka, mąki. Wlać na gotujące mleko, ugotować budyń. Mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń. Dodać pokruszoną chałwę. Dobrze połączyć składniki.
  • 7. przełożenie: ciasto z orzechami – ½ masy – ciasto z sezamem – ½ masy – ciasto z kokosem – rozpuszczona czekolada (najlepiej udekorować w kratkę lub zrobić esy – floresy)

Porady

Ja użyłam chałwy słonecznikowej waniliowej dlatego masa wyszła ciemna. Przyłożyć przynajmniej dzień przed planowanym jedzeniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kokos Miód Orzechy Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

image-0yd73b0

To może cię zainteresować