Ciasto sezamek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto Kruche I: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia zagnieść z margaryną i smalcem. Dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną.Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wyłożyć nim blaszki.
Sezam: Wszystkie składniki wymieszać, zagotować,lekko przestudzić i wyłożyć wierzch jednego ciasta kruchego. Upiec placek w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut.
Kokos: Białka ubić z cukrem i delikatnie wmieszać kokos. Drugą część ciasta kruchego posmarować powidłami i nałożyć masę kokosową. Upiec w 160 stopniach przez ok. 25 minut.
Ciasto kruche II: Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć na blaszkę.
Orzechy: Wszystkie składniki dokładnie mieszając podgrzać. Wyłożyć na kruche ciasto II. Upiec w 170 stopniach.
Masa: Z mąki, budyniu, mleka, cukru ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń i kokos. Podzielić na 2 części.
Przełożenie:
ciasto orzechowe
1/2 masy
ciasto z sezamem
1/2 masy
ciasto z kokosem
polewa
Komentarze