Ciasto Sezamek

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Pyszne połączenie orzechów,sezamu,kokosu,powideł i masy czego można chcieć więcej. Wspaniałe na zbliżające się Święta.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto Kruche I:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    1 łyżka smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Sezam:
    15dag sezamu
    2 łyżki płynnego miodu
    10 dag margaryny
    1/4 szklanki cukru kryształu

    Kokos:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    10 dag wiórków kokosowych
    1 mały słoik powideł śliwkowych

    Ciasto Kruche II:
    20 dag mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 dag margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki miodu płynnego
    1 łyżeczka sody
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany

    Orzechy:
    20 dag krojonych orzechów
    10 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru kryształu
    3 łyżki miodu płynnego

    Masa:
    3/4 l mleka
    1/2 szklanki cukru kryształu
    35 dag masła
    3 budynie śmietankowe
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    10 dag wiórków kokosowych


Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Ciasto sezamek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto Kruche I: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia zagnieść z margaryną i smalcem. Dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną.Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wyłożyć nim blaszki.
    Sezam: Wszystkie składniki wymieszać, zagotować,lekko przestudzić i wyłożyć wierzch jednego ciasta kruchego. Upiec placek w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut.

    Kokos: Białka ubić z cukrem i delikatnie wmieszać kokos. Drugą część ciasta kruchego posmarować powidłami i nałożyć masę kokosową. Upiec w 160 stopniach przez ok. 25 minut.

    Ciasto kruche II: Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć na blaszkę.

    Orzechy: Wszystkie składniki dokładnie mieszając podgrzać. Wyłożyć na kruche ciasto II. Upiec w 170 stopniach.

    Masa: Z mąki, budyniu, mleka, cukru ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń i kokos. Podzielić na 2 części.

    Przełożenie:
    ciasto orzechowe
    1/2 masy
    ciasto z sezamem
    1/2 masy
    ciasto z kokosem
    polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować