CIASTO SEROWY TYGRYSEK

4.5 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto pracochłonne, ale opłaca się bo jest wysokie i pyszne.Ciasto kruche i biszkoptowe, przełożone serem gotowanym.Ciasto oblane galaretka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto :
    -250 g. masła
    -150 g. cukru
    -3 jajka
    -180 g. mąki tortowej
    -180 g. maki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    pierożki:
    -250 g. masła
    -2 żółtka
    -80 g. cukru pudru
    -400 g. mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -100 g. suszonej żurawiny

    masa serowa gotowana:
    -1 kg. sera twarogowego z Piątnicy
    -250 g. masła
    -1 szklanka cukru
    -4 jajka
    -2 budynie cytrynowe
    -1/2 szklanka mleka

    rolada:
    -6 jajek
    -szczypta soli
    -100 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem do rolady:
    -250 g. śmietanki 30 %
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -250 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -1 śnieżka



    galaretka:
    -1 l. wody
    -4 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Galaretki

Ciasto serowy tygrysek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niższych obrotach.Rozsmarować na blaszkę 30x40 z papierem do pieczenia.
  • formowanie pierożków 2. pierożki-Masło, żółtka i cukier zmiksować. Przesiać mąkę i zagnieść. Zrobić gruby wałek i podzielić na 5 części.Z każdej część zrobić cieńszy wałek i pokroić na 10 kawałeczków. Z nich zrobić kulki,każdą rozpłaszczyć w dłoni. Nałożyć po parę owoców żurawiny i skleić jak pieroga.
  • pierożki 3. Pierożki ułożyć i lekko wcisnąć w ciasto.
  • po upieczeniu 4. Piec ok.40 min. w 175 *.Ciasto ostudzić.
  • masa serowa 5. masa serowa-Masło roztopić w garnku. Ser zmiksować z jajkami i cukrem, dodać do masła. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając.Budynie rozmieszać z mlekiem i wlać do sera. Mieszać parę minut aż zacznie pyrkać,do zgęstnienia.Masę gorącą wyłożyć na placek.Schłodzić.
  • biszkopt na roladę 6. rolada-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodać po jednym żółtku i ubić.Przesiewać maki z proszkiem i delikatnie mieszać.Przelać do blaszki z piekarnika 27x38. Piec ok.25 min. w 175*. Po upieczeniu wyłożyć na ręcznik, zdjąć papier i zwinąć z ręcznikiem.Ostudzić.
  • krem 7. krem do rolady-Śmietankę przelać do garnka, wstawić na parę, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić.Ostudzić i schłodzić. Czekoladową śmietankę ubić ze śnieżką potem jogurtem i serkiem. Odwinąć biszkopt i posmarować kremem.Ponownie zwinąć i schłodzić.
  • rolada 8. Roladę pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.
  • galaretka 9. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto.Ciasto będzie wysokie to trzeba wziąć wysoką blaszkę, albo boki zabezpieczyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa serowa Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować