Serowy torcik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ten deser uwielbia moja rodzina,w przygotowaniu pomaga mi mój syn Aleks. Przepis jest prosty,a efekt bajeczny. Ser i owoce doskonale się komponują.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    3 cukry waniliowe
    8 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 puszka brzoskwiń
    30 dkg mrożonych truskawek
    1/3 szklanki szampana
    2 szklanki śmiwtany kremówki
    2 opakowania śmienat fixu
    50 dkg mielonego twarogu
    25 dkg sera mascarpone
    masło i bułka tarta do tortownicy
    10 dkg płatków migdałowych do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nie tylko dobrze smakuje,ale także zachwyca swoim wyglądem. 1. Jajka rozbić,oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę,powoli dodając 1/3 szklanki cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,dosypac do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto.Tortownice posmarować masłem i posybać bułką tartą. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp. 175 stopni C. Piec 30 minut. Wystudzić
  • 2. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Truskawki wyciągnąć z opakowania,wysypać na druszlak i pozostawić aż się rozmrożą i odciekną z wody. Platki migdałowe wysypać na patelnie i zrumienić na złoty kolor.
  • 3. Zimny biszkopt przekroić na pół i skropić szampanem. Ubic szklankę śmietany z 1/3 szklanki cukru,1 cukrem waniliowym i śmietan fix. Bitą śmietanę połączyć z twarogiem i mascarpone. Polowę kremu rozsmarować na spodnim placku,ułożyć odsączone brzoskwinie,2 połówki brzoskwiń odłożyć do dekoracji. Brzoskwinie przykryć pozostałym kremem i drugim blatem.
  • 4. Resztę śmietany ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Wierzch ciasta posmarować cienko bitą śmietaną,a na wierzch ulożyć truskawki,ponownie przykryć bitą śmietaną. Posmarować także boki tortu,,a nastęonie obsypać płatkami. Wierzch można udekorować pozostałymi owocami.

Porady

Można także zrobić wersję dla dzieci. Zamiast szampana można zrobić pącz:3/4 szklanki przegotowanej wody,łyżeczka cukru,sok z pół cytryny, 5 kropli olejku rumowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować