250 g sera białego półtłustego
3 cukry waniliowe po 8 g każdy
100 ml mleka
1 łyżka żelatyny
330 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
1 łyżeczka cukru pudru
250 g truskawek
Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pulchną masę. Dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec w 180 st około 20-25 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
2.Masa:
Ser zmielić w maszynce do mięsa lub przepusić przez praskę do ziemniaków dwa razy ( ja tak zrobiłam). Dodać cukier waniliowy i mleko o utrzeć mikserem.
3.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami. Dodać ser i delikatnie wymieszać. Rozpuszczoną w 3 łyżką wrzątku żelatynę również dodać i dobrze wymieszać.
4.Wykonanie:
Biszkopt nasączyć mieszanką syropu truskawkowego z przegotowaną wodą. Następnie wyłożyć masę serowo-śmietanową. Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Całe owoce wcisnąć w masę na całej powierzchni i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny.
W między czasie galaretki rozpuścić w 750 ml wody i zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Następnie przelać na ciasto i zostawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Komentarze