Ciasto serowo-orzechowe

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Ciasto serowo-orzechowe w połowie przepisu podpatrzone z internetu a reszta wg mojego pomysłu. Gdyby nie skubanie i mielenie orzechów to byłoby to ciasto bardzo szybkie w wykonaniu. Mięciutki spód orzechowy, posmarowany dżemem truskawkowym zaś masa przełożona nasączonymi biszkoptami.

  • 60 min

Składniki:

  • 7 jajek
    8 łyżek cukru
    200g orzechów mielonych
    6 łyżek bułki tartej

    900 g sera mój ulubiony-,,wieluński
    200 g śmietany 30%
    1/2 szkl. cukru pudru

    1,5 paczki podłużnych biszkoptów
    3/4 słoika dżemu truskawkowego lub innego
    1 niepełna szkl. naparu z kawy
    2 kieliszki wódki (wg uznania)
    orzechy włoskie do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Ciasto serowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka. Bułkę wymieszać z orzechami i dodać do reszty. Wszystko wymieszać łyżką, przełożyć do foremki (20x36cm). Piec w temp. 170'C, ok. 25 min.
  • 2. Kremówkę ubić na sztywno. Ser utrzeć z cukrem i do niego dodać kremówkę. Wszystko wymieszać.
  • 3. Ciasto orzechowe posmarować dżemem- wyłożyć połowę masy serowo-śmietanowej- biszkopty zamoczone w kawie-drugą 1/2 masy śmietanowo-serowej-orzechy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować