Serowo-jogurtowy deser z kolorowymi galaretkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kolorowy deser, mniej kaloryczny, bo zamiast śmietany użyłam jogurt naturalny. Całość umieściłam na cienkim spodzie biszkoptowym. Smakuje wybornie w sam raz na kolację przy świecach dla dwojga i nie tylko. Jest trochę pracochłonny, ale warto sprawdzić trochę własnych pomysłów.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt
    Tortownica średnica: 27 cm
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu
    Krem:
    1 opakowanie jogurtu naturalnego(400 g)
    1 opakowanie serka mascarpone(250 g)
    4 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 galaretka agrestowa, 1 wiśniowa, 1 pomarańczowa, 2 cytrynowe
    2 łyżki wiórek kokosowych + 2 paczki ciemnych herbatników(2x100 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowo-jogurtowy deser z kolorowymi galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i z cukrem ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z octem, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Proszek wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać wraz z olejem do masy jajecznej. Składniki delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy i upiec biszkopt w temp. 180 stopni. Czas pieczenia około 20 minut.
    Krem: 3 galaretki: agrestową, wiśniową i pomarańczową każdą rozpuścić osobno w 300 ml gorącej przegotowanej wody, wylać na talerze do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić do lekkiego stężenia. Jogurt, serek i cukier puder utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać łyżkami tężejącą żelatynę. 1/3 masy wyłożyć na biszkopt, ułożyć kawałki kolorowej galaretki, rozsmarować znów 1/3 białej masy i znów ułożyć galaretki. Pozostałą masę zmiksować z 3 łyżkami wiśniowej galaretki i wyłożyć na wierzch. Następnie na wierzchu rozłożyć pozostałe galaretki. Boki tortownicy wypełnić rozkruszonymi herbatnikami, wymieszanymi z wiórkami kokosowymi. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 litra gorącej wody, tężejącą wylać najpierw na boki tortownicy, pozostawić do wchłonięcia przez sypką masę. Następnie wylać na wierzch deseru. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

Porady

Deser można zalać też czerwoną galaretką a boki wyrównać w dowolny sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować