Serowe Pierożki ze Śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne,kruche ciasteczka które można zrobić z każdym sezonowym lub mrożonym owocem.

Składniki:

  • 300 g tłustego mielonego twarożku
    niecałe 2 szklanki maki tortowej (300 g)
    300 g prawie miękkiego masła lub margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    około 0,5 kg śliwek węgierek
    2 łyżki cukru pudru wymieszane z 1/4 łyżeczki cynamonu
    LUKIER:
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 łyżki ciepłej wody
    kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

Serowe pierożki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zasypujemy śliwki pudrem i cynamonem 1. Śliwki myjemy, osuszamy i przepoławiamy. Wyrzucamy pestki, a w ich miejsce wsypujemy odrobinę cukru pudru z cynamonem. Chowamy do lodówki.
    Masło, mąkę, twaróg i 2 łyżki cukru pudru miksujemy na wolnych obrotach, lub wyrabiamy w malakserze. Gdy składniki się połączą wykładamy je na stolnicę wysypanej mąką i wyrabiamy jeszcze raz ciasto ręcznie. Wałkujemy ciasto na nie za cienki placek i dzielimy radełkiem na kwadraty, w takiej wielkości aby spokojnie mogły mieścić połówkę śliwki.
    Do każdego kwadratu kładziemy śliwkę, zlepiamy brzegi w pierożki i kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 160 stopniach około 25-30 minut.
    Jeszcze ciepłe smarujemy gęstym lukrem i zostawiamy do przestygnięcia.

Porady

Jeśli do ciastek używamy chudszego twarożku należy dodać do ciasta łyżkę lub dwie gęstej słodkiej śmietanki. Jako nadzienie można użyć też powidła, marmoladę, biały ser. Z tego przepisu wychodzi 20 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy