Serowe pierożki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, osuszamy i przepoławiamy. Wyrzucamy pestki, a w ich miejsce wsypujemy odrobinę cukru pudru z cynamonem. Chowamy do lodówki.
Masło, mąkę, twaróg i 2 łyżki cukru pudru miksujemy na wolnych obrotach, lub wyrabiamy w malakserze. Gdy składniki się połączą wykładamy je na stolnicę wysypanej mąką i wyrabiamy jeszcze raz ciasto ręcznie. Wałkujemy ciasto na nie za cienki placek i dzielimy radełkiem na kwadraty, w takiej wielkości aby spokojnie mogły mieścić połówkę śliwki.
Do każdego kwadratu kładziemy śliwkę, zlepiamy brzegi w pierożki i kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy w 160 stopniach około 25-30 minut.
Jeszcze ciepłe smarujemy gęstym lukrem i zostawiamy do przestygnięcia.
Porady
Jeśli do ciastek używamy chudszego twarożku należy dodać do ciasta łyżkę lub dwie gęstej słodkiej śmietanki.
Jako nadzienie można użyć też powidła, marmoladę, biały ser.
Z tego przepisu wychodzi 20 sztuk.
Komentarze