Serowe pierożki z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna przystawka ,nie tylko od święta

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 150 g serka kremowego ( u mnie Turek )
    100 g masła
    200 g mąki
    2 łyżki startego parmezanu
    marchew średniej wielkości
    2 dymki
    2 łyżki oliwy z oliwek
    200 g białej kiełbasy
    kilka wędzonych śliwek
    sól ,pieprz
    żółtko

Serowe pierożki z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z serka , masła i parmezanu zagniotłem ciasto . Owinąłem folią i wstawiłem do lodówki na 30 minut.
    Marchewkę obrałem , starłem na drobnych oczkach , dymkę drobno posiekałem.
    Na patelni rozgrzałem oliwę , dodałem warzywa i smażyłem na małym ogniu.
    Kiełbaski obrałem ze skórki , rozdrobniłem , śliwki pokroiłem drobno , dodałem wszystko do warzyw i dalej smażyłem . Przyprawiłem solą i pieprzem.
    Ciasto odwinąłem z folii i cienko rozwałkowałem , podsypując mąką .
    Wyciąłem z ciasta kółka ok. 10 cm , nałożyłem farsz i zlepiłem brzegi . Pierogi ułożyłem na blasze wyłożonej pergaminem .
    Wysmarowałem rozmąconym żółtkiem . Piekłem ok. 25 min. w temperaturze 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy