Serowe oponki

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowałam dla mamy niespodziankę i upiekłam słodkie oponki.

Składniki:

  • ● 25 dag twarogu
    ● 50 dag mąki pszennej
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 12 łyżek cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● 8 łyżek masła
    ● 2 jajka
    ● olej do smażenia
    ● 5 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa.
    Mąkę przesiewamy z proszkiem
    do pieczenia.
  • 2. Do mąki z proszkiem dodajemy
    masło i siekamy. Wsypujemy cukier, cukier
    waniliowy, dodajemy twaróg
    i jajka. Wyrabiamy, aż
    ciasto będzie gładkie. Rozwałkowujemy
    na grubość
    ok. 1 cm na stolnicy posypanej
    mąką.
  • 3. Szklanką wykrawamy
    krążki, a w środku literatką
    wycinamy dziurki.
  • 4. Ciastka smażymy w rozgrzanym
    głębokim oleju
    z obu stron. Osączamy na
    papierowym ręczniku. Gorące
    oprószamy cukrem
    pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować