Serowe miseczki z sałatką z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser żołty scieramy na tarce na duzych oczkach.Dzielimy ser na 5 rownych czesci.
Pierwsza czesc wykladamy rownomiernie na patelnie teflonową o srednicy ok 10 cm i podgrzewamy.Ser musi sie smazyc ok 2 minut.
2.Drewniana łopatką podwazamy ser i przenosimy go na szklankę.Podczas nakładania na łyzke ser moze sie zrolowac,zawinąc.Formujemy pożądany kształt miseczki,uwazajac jednoczesnie bo ser jest gorący.Zostawiamy do wystudzenia.
3.Papryke kroimy w kostkę.Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę.Szczypiorek siekamy.Sałatę rwiemy na małe kawałki.
Gdy serowe miseczki bedą juz wystygnięte zdejmujemy je ze szklanek.
Wkładamy do nich sałatę,kalarepkę i paprykę,posypujemy posiekanym szczypiorkiem.Dekorujemy koperkiem.
Porady
Warzywa w miseczce mozna komponowac dowolnie.Nie doprawiamy warzyw solą, poniewaz miseczki są słone.
Wg mnie delikatna kalarepka bardzo pasuje do serowej(słonej) miseczki.
Komentarze