Serowe minitorciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem: do 160 °C).
Białka oddzielić od żółtek i ubić z jedną szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z twarogiem, jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym, mąką, kaszą i skórką z cytryny. Dodać ubitą na sztywno śmietanę i pianę, delikatnie wymieszać.
2.Masę przełożyć do 10 wysmarowanych tłuszczem foremek
żaroodpornych (poj. ok. 200 ml). Foremki ułożyć na blasze, wlać trochę gorącej wody (do wys. 1–1,5 cm). Torciki piec ok. 45 minut.
3.Mąkę wymieszać z 2 łyżkami mleka na gładką masę. Pozostałe
mleko zagotować z 2 łyżkami cukru i jedną szczyptą soli. Resztę cukru wsypać do drugiego garnka i mieszając, lekko skarmelizować. Podlać 3 łyżkami wody. Zdjąć z ognia, dodać
mleko i mąkę z mlekiem, zagotować. Żółtka rozprowadzić niewielką ilością gorącego sosu i mieszając, wlać do garnka. Podgrzać, ale nie gotować. Włożyć masło i roztopić, mieszając.
4.Torciki wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ostrym nożem odkroić
je od brzegów foremek i wyłożyć na talerze. Polać sosem karmelowym.
Komentarze