Bywa tak, że jadam gdzieś na mieście - w restauracji. Gdy trafię na coś ciekawego i bardzo smacznego, później próbuje odtworzyć to w domu bez przepisu. Wychodzi mi to całkiem pysznie i smakowicie.
Serowe krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki łączymy i miksujemy przez ok. 4-5 minut by konsystencja była gładka a cukier rozpuścił się w całości. I smażymy. Jak ktoś ma inny przepis na naleśniki to wszystko jedno, wiadomo każdy według swego uznania i nawyku.
2.Farsz:
Obieramy oraz kroimy pieczarki, następnie smażymy na niewielkiej ilości margaryny. Kiedy pieczarki się już przyduszą i zaczną się rumienić zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Cebulę również obieramy i kroimy drobno. I także jak wcześniej pieczarki, ale tak by tylko zmiękła. Zostawić do ostygnięcia. Mieszamy oba składniki w missce i mieszamy z solą i pieprzem. Ser trzemy na dużych oczkach tarki i dodajemy do farszu. Trzemy tyle, ile nam potrzeba, czyli tak by w farszu wszystkiego było po równo. Smakujemy, doprawiamy według siebie.
3.Krokiety:
Kładziemy niewielką ilość na naleśniku wzdłuż średnicy. Boki składamy i zawijamy w rulonik. Nie nakładać zbyt dużo bo będzie ciężko zawinąć. Kiedy zwiniemy każdego krokieta, panierujemy w przyprawionym jajku i bułce tarce, a następnie smażymy.
Komentarze