serowe krawaciki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo trudno poprzestać na 3 :)

  • 50 min

Składniki:

  • 180 gramów miękkiego masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    250 gramów mąki pszennej
    250 gramów zmielonego tłustego twarogu
    1 żółtko
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 - 250 gramów twardej marmolady
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Marmolady

Serowe krawaciki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, wbić żółtko, dodać tłuszcz i zmielony twaróg, zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 - 5 części, każdą zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Po upływie tego czasu wyjąć pierwszą część ciasta, na podsypanym niewielką ilością mąki blacie rozwałkować je na grubość około 5 mm. Wykrawać kwadraciki o boku 5 cm, na środek nakładać marmoladę, skleić przeciwległe końce tworząc "krawacik". Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut do lekkiego zezłocenia. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem z lodówki.
    Jeszcze ciepłe ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

Podzielenie ciasta na mniejsze kawałki ułatwi nam wałkowanie. Nie ma sensu podsypywanie ciasta dużą ilością mąki, gdyż ciasto przy swej zawartości tłuszczu wchłonie każdą jej ilość i stanie się po upieczeniu mniej delikatne. Ciasteczka będą cudownie smakować z pokrojonymi na kawałki brzoskwiniami. Z podanej porcji ciasta wychodzą dwie duże blachy (z wyposażenia piekarnika) ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masło Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować