Serowe kluski z dyniowym puree

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardziej delikatne i mniej kaloryczne niż klasyczne kopytka. Są również bardziej wartościowe od nich, bo poza ziemniakami i mąką mają w składnikach jeszcze twaróg i puree z dyni. To dobry pomysł na tani i smaczny obiad lub kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • ugotowane ziemniaki – 700 g
    twaróg – 170 g
    gęste puree z dyni – 150 g
    mąka tortowa – 2 szklanki
    jajko – 1 szt.
    sól – 1/ 2 łyżeczki

Serowe kluski z dyniowym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa. Twaróg rozdrobnić widelcem lub również zmielić maszynka do mięsa. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Podzielić je na kilka mniejszych części i z każdej na podsypanej mąką stolnicy zrobić wałeczki, podobnie jak na kopytka i pokroić je na nieduże kluski. Wrzucać je partiami na lekko osolony wrzątek i gotować 1-1,5 minuty. Wyjąć z garnka łyżką cedzakową, chwilę odsączyć z wody i od razu podawać polane roztopionym masłem. Świetnie smakują podane z gęstym jogurtem wymieszanym z odrobiną cukru i cynamonu.

Porady

*ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy