serowe ciasto ze śliwkami i zalewą migdałową

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

byłam bardzo ciekawa ciasta serowego i śliwek z migdałami i wyszło super, aczkolwiek ciasto serowe jest dość zwarte, jednak już to widzę, że dłużej utrzyma świeżość, to jest typ ciasta, które na drugi dzień jest takie samo, a nawet lepsze niż w pierwszy, no i ta beza z migdałami, a pod nią śliweczki

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    250 gram twarogu (dałam półtłusty)
    12 łyżek mleka
    10 łyżek oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok z 1 cytryny
    120 gram cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    szczypta soli
    nadzienie:
    2 kg śliwek
    zalewa:
    4 jaja
    10 dag cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    80 gram maki ziemniaczanej
    120 gram płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Serowe ciasto ze śliwkami i zalewą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, twarogu, cukrów, proszku, soli, mleka i oliwy, soku z cytryny zagnieść kruche ciasto. (ja sera nie mieliłam, tylko najpierw dobrze go pogniotłam widelcem).
    Blachę 26x38 wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią równomiernie ciasto, nakłuć je widelcem dość gęsto, podpiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 stopni, ciasto schłodzić.
  • 2. Śliwki wydrylować, poukładać obok siebie na podpieczonym spodzie.

    Z białek ubić pianę, następnie dodać do niej żółtka, cukier, zmiksować na średnich obrotach i przesiać (koniecznie) mąkę ziemniaczaną, znów zmiksować.

    Zalewę wyłożyć równomiernie na śliwki, posypać płatkami migdałowymi, piec około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasto można posypać cukrem pudrem, ja uważam, że to nie było potrzebne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować